bsec urta105  uetr  komora logo 48
mt zabrane baner 728

MERENJE VREMENA TRAJANJA POSTUPKA CARINJENJA

Uprava carina nas je obavestila da će, u periodu od 13. do 19. marta 2017. godine, u saradnji sa drugim državnim organima a uz podršku Svetske banke, sprovesti merenje vremena trajanja postupka carinjenja na najfrekventnijim carinskim ispostavama. Svrha merenja ovih vremena u postupku carinjenja je da se utvrde tačna vremena svake od faza u postupku carinjenja i s tim u vezi donesu zaključci o „slabim tačkama“ postupka kako bi se stvorili uslovi za definisanje mera za ubrzanje postupka.

Za prikupljanje podataka o vremenu trajanja carinskih postupaka, u zavisnosti od toga da li se radi o uvoznom ili izvoznom postupku, formirani su odgovarajući upitnici koji će, tokom perioda merenja vremena, pratiti pošiljke tokom celokupnog postupka izvoza, odnosno uvoza. Upitnici će se davati vozačima teretnih vozila, nezavisno od države registracije vozila, koji prevoze pošiljke u sledećim carinskim postupcima:

  1. C1 - izvoza pošiljki koje se upućuju sa CI Terminal Beograd na granične prelaze Horgoš, Batrovci i Preševo, kao i izvozne pošiljke iz prostora ovlašćenog pošiljaoca koje se izvoze isključivo preko navedenih graničnih prelaza; i
  2. C4 - uvoza pošiljki kod graničnih prelaza Horgoš, Batrovci i Preševo koje se carine isključivo u CI Terminal Beograd ili u prostorijama ovlašćenog primaoca.

Vozači su dužni da se na savestan način odnose prema upitnicima i da ih stave na raspolaganje nadležnim službama i/ili špediteru čija će obaveza biti da popune upitnik, sa tačnim vremenom početka i završetka pojedinačnih radnji u postupku uvoza ili izvoza pošiljke. Vozači nemaju ni obavezu ni pravo popunjavanja Upitnika.
Popunjen upitnik vozači će predavati na kraju postupka, i to, kod uvoza u CI Terminal Beograd, a kod izvoza na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Preševo. Kod pojednostavljenog postupka u prostoru ovlašćenog primaoca upitnik će se predavati odmah po završetku postupka na graničnim prelazima Horgoš, Batrovci i Preševo.
Napominjemo da će merenjem vremena biti obuhvaćene sve pošiljke u carinskim postupcima.
Za sva dodatna obaveštenja o merenju vremena možete se obratiti Upravi carina na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., telefon 064 858 2811 ili carinskim službenicima u CI gde se sprovodi merenje.

Oznake: Uprava carina

Štampa El. pošta